maanantai 17.12.2018 | 07:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mikko Pulliaisen kolumni: Yksi laukaus ruohoiselta kukkulalta

Testilehti+ | Pe 2.2.2018 klo 10:51

Mikko Pulliainen

Kanadalaissyntyinen taikuri, skeptikko ja vaikuttava partamies James Randi totesi aikanaan, että syyskuun 11. päivän terrori-iskut eivät voineet olla George W. Bushin hallinnon salaliitto. Hänen perustelunsa:

– Koska ne onnistuivat!

Randin mukaan W. Bushin hallinto oli osoittautunut Yhdysvaltain modernin historian taitamattomimmaksi (sittemmin se on saanut haastajan), joten tuskin se olisi onnistunut toteuttamaan kerrassaan monimutkaista juonta. Tylsin selitys on usein se todennäköisin.

Viime päivinä sosiaalinen media on suoltanut kuvakaappauksia, joissa pettyneet äänestäjät epäilevät Sauli Niinistön murskavoittoa laajamittaiseksi huijaukseksi. En tiedä, ovatko viestit oikeita, mutta eihän minun tarvitsekaan. Me olemme media; meille seitsemän paheksuvaa twiittiä on someraivo ja viisi senttiä lunta talvi-inferno. Siispä, mitä massiivinen vaalivilppi vaatisi?

Suomessa on yli 300 kuntaa, ja kunnissa erinäinen määrä äänestysalueita. Esimerkkikunnassamme Keuruulla niitä on viisi.

Jotta huijaus olisi tuloksiltaan uskottava, pitäisi äänimäärien olla jollakin tavalla johdonmukaisia koko maassa. Niinpä vaalilautakuntien pitäisi onnistua väärentämään äänet paitsi kunnittain, myös äänestysalueittain. Nyt Keuruun äänestysalueella 004 (Pihlajavesi) Niinistö on kerännyt ennakkoäänistä 55,4 prosenttia. Kakkosena tulee Matti Vanhanen (17,5%), kolmosena Paavo Väyrynen (11,4%) ja niin edelleen.

Tämä on demografisesti varsin uskottava tulos verrattuna siihen, että SN olisi kerännyt ennakkoäänistä vaikkapa 90 prosenttia.Vastaavasti maantieteellistä vaihtelua on hyvin paljon; jos ennakkoäänet olisivat jakautuneet Keuruun mallin mukaan vaikkapa Helsingin alueella 011D (Kallio B), päivystävät dosentit saattaisivat haistaa palaneen käryä.

Oli miten oli, tässä vaadittaisiin jo melkoista joukkoa ihmisiä, jotka osaisivat pitää suunsa kiinni vielä kolmannen oluen jälkeenkin.

Helpompaa olisi ajatella koko äänestyksen olevan vain näytelmää. Tässä nk. Sami-Borg-keksi-kaiken-hypoteesissa tulokset vedettäisiin hatusta oikeusministeriössä, Pasilassa tai monikulttuurisuuskeskuksessa. Ihmiselle, joka uskoo Ylen tarkoituksella sabotoineen presidentin televisiopuhetta, tämäkin voisi olla ihan uskottava ajatus.

Toisaalta näidenkin tulosten pitäisi olla johdonmukaisia edellämainitulla tavalla. Ja mitä tapahtuisi, jos joku kunnallisten vaalilautakuntien edustaja huomaisi, että virallisilla tuloksilla on aika vähän tekemistä paikallisen ääntenlaskennan kanssa?

Nämä skenaariot tuntuvat minusta hieman monimutkaisilta. Toki saatan olla mukana juonessa.

Se kyllä olisi älytöntä. Miten sanoikaan Groucho Marx: en suostu osallistumaan salaliittoon, joka hyväksyisi minut jäsenekseen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori