maanantai 24.4.2017 | 10:30
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24
la 21.1.2017 klo 07:30 0

Joudutko laittamaan ruokaa roskiin? - Tässä vinkkejä hävikin pienentämiseen

Ruokahävikkiä pystyy helposti vähentämään, kunhan kurkkaa säännöllisesti jääkaappiin.

Suunnittele ateriat aina sen pohjalta, mitä kaapista jo löytyy. Älä valmista enempää kuin tarvitset.
Mikael Rydenfelt
Annamari Nurminen Mikael Rydenfelt, kuvat

Jääkaapin kasvislaatikkoon on unohtunut varsiselleri. Kermaviili on nähnyt jo aikoja sitten parasta ennen -päivänsä. Appelsiini on muuttunut ryppyiseksi eikä varmaan kelpaa enää kenellekään.

Vältä kiusaus. Älä heitä roskikseen. Hukkaruokaa pystyy vähentämään, kun viitsii nähdä hiukan vaivaa.

– Haista, maista ja käytä silmiäsi. Nahistunut porkkana ei ole käyttökelvoton, eikä yhdestä reunastaan mustunut kukkakaali ole vielä matkalla biojätteeseen, sanoo kestävän kulutuksen ja ruokahävikin asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.

Tärkeintä Elina Ovaskaisen mielestä on se, että ennen kauppaan lähtöä tekee jääkaappitarkastuksen ja käyttää hyväkseen ne raaka-aineet, joita kaapista jo löytyy.

– Pidä välillä jääkaapin tyhjennyspäiviä. Älä osta uutta, kun käyttökelpoista tavaraa kerran löytyy kotoa.

Hän vinkkaa, että Saa syödä! -sivustolta löytyy reseptihaku, johon voi syöttää raaka-aineen, ja hakukone ehdottaa sen pohjalta reseptejä.

Eniten kotitalouksissa menee hukkaan kasviksia ja hedelmiä sekä leipää.

– Niiden hävikkiin voimme oikeasti vaikuttaa, sillä niitä myydään myös yksittäin. Tiedosta siis, mikä on sinun kotitaloutesi tyypillisin hävikkiruoka.

Ovaskainen muistuttaa, että hinnan ei kannata antaa ohjata valintoja.

– Älä osta isoa pakkausta vain halvemman kilohinnan vuoksi, jos osa siitä jää käyttämättä.

Hävikintorjunta on siis sitä, että emme päästä tuotteita pilaantumaan, ja toisaalta sitä, että emme heitä hiukan nahistuneita kasviksia ja hedelmiä pois.

– On hyvä erottaa parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen ero. Esimerkiksi monet hapanmaitotuotteet ovat aivan käyttökelpoisia pitkään parasta ennen -päivän jälkeenkin. Viimeinen käyttöpäivä on syytä kuitenkin ottaa vakavasti. Esimerkiksi kalatuotteita ei saa käyttää tuon päivämäärän jälkeen.

Elina Ovaskaisen mukaan paras hävikintorjuntakeino on käyttää mielikuvitusta.

– Varsinkin kasviksia voi käyttää melko vapaasti monenlaisissa ruoissa, vaikka reseptissä ei juuri sitä kyseistä raaka-ainetta mainittaisikaan. Ja harvassa ruoassa lopputulos on grammoista tai millilitroista kiinni. Rento kokkaaminen on ekologista, silloin tulevat ne jääkaapissa lojuvat jämätkin käytettyä, Ovaskainen muistuttaa.

Kasvispiirakka

pellillinen

Taikina:

150 g voita tai margariinia

1 tl leivinjauhetta

5 dl vehnäjauhoja

2 dl kermaviiliä, rahkaa, ranskankermaa tai jugurttia

Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Sekoita pehmeä rasva jauhojen joukkoon.

Lisää kermaviili, rahka, ranskankerma tai jugurtti. Vältä vaivaamista, jottei taikina sitkisty. Kiedo kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa.

Levitä pellille leivinpaperi ja kauli taikinasta levy.

Täyte:

2 sipulia

½ kiinankaali ja/tai keräkaalia suikaleina

porkkanoita, paprikaa, parsakaalia, kukkakaalia

öljyä kasvisten kuullottamiseen

1 kasvisliemikuutio

1 dl vettä

erilaisia yrttejä (meirami, oregano, basilika)

mustapippuria

ripaus suolaa

ripaus sokeria

n. 150 g juustoraastetta

Kuori ja suikaloi sipuli.

Kuori ja pilko muutkin kasvikset.

Kuullota kasviksia öljyssä ja lisää mausteet, kasvisliemikuutio sekä vesi. Anna hautua noin 15 minuuttia kannen alla.

Maista täytettä ja mausta lisää oman makusi mukaan.

Levitä täyte taikinan päälle ja ripottele päälle juustoraaste.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Mausteinen fenkoli- tomaattikeitto

4–6 hengelle

1–2 fenkolia

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 tl juustokuminaa eli jeeraa

2 rkl öljyä

800 g tomaattimurskaa ja/tai tomaatteja

n. 1 l vettä

1 appelsiinin mehu

2 dl linssejä

1–2 kasvisliemikuutiota

kuivattua chiliä oman maun mukaan

pippuria

suolaa

sokeria

(kermaa, ranskankermaa tai kermaviiliä)

Pese ja pilko fenkolit. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota kattilassa öljyssä kasviksia ja juustokuminaa muutama minuutti ja lisää tomaattimurska ja mahdolliset pilkotut tomaatit.

Lisää vesi, appelsiinimehu ja linssit.

Keitä keittoa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai linssien keitto-ohjeen mukaan. Lisää loput mausteet ja kokeile fenkolien kypsyys.

Soseuta keitto lopuksi. Tarjoile esimerkiksi kuivasta leivästä tehtyjen krutonkien kanssa.

Jos haluat pehmentää keiton makua, viimeistele keitto kermalla, ranskankermalla tai kermaviilillä.

Muista

Näin pienennät hävikkiä

Kurkista jääkaappiin ennen kauppaan lähtöä. Tee ruokalista kaapissa jo olevien raaka-aineiden pohjalta.

Käy läpi pakastimessa olevat tavarat säännöllisesti.

Älä sorru paljoustarjouksiin, jos tuote pilaantuu helposti.

Tarkista tuotteiden päiväysmerkinnät ja mieti, ehditkö käyttää tuotteet ajoissa.

Osta hedelmät mieluummin irtotuotteina. Valmispakkauksissa yksi homeinen hedelmä pilaa nopeasti vierustoverinsa.

Laita nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan, niin muistat käyttää ne ajoissa.

Sovella. Älä takerru grammoihin, jos jotakin raaka-ainetta on liian vähän tai paljon. On turha jättää puolikasta tomaattia tai puolta desiä kermaviiliä odottamaan uutta käyttöä.

Avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on syöty loppuun.

Loihdi tähteistä herkkuja.

Mieti jo ruokaa tehdessäsi, että annoksia ei tule liikaa.

Lähde: www.saasyoda.fi

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.


Kommentit