tiistai 24.10.2017 | 05:14
SÄÄ
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
#
to 12.10.2017 klo 13:21 [päivitetty to 14:03] 0

Rouva Kasviksen parhaat reseptit kirjassa

Herkullisia sipsejä saa juureksista ja lehtikaalista. Ohuet juuressiivut ja suupalan kokoiset lehtikaalin palaset (ruodit poistettuna) pyöräytetään kulhossa öljytilkan kanssa, levitetään leivinpaperin päälle ja maustetaan suolalla (ja pippurilla). Paistetaan 200–225-asteisessa uunissa 10-20 minuuttia siivun paksuudesta riippuen, neuvoo Pirjo Toikkanen.
– Kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi terveydelle mutta myös ympäristöteko. Kun valitset kasviksia satokauden mukaan, useimmiten lähellä tuotettuina, niissä on maku tallella ja laatu parhaimmillaan. Maku merkitsee ruoassa eniten, olipa maku herkkää tai vahvaa, moniulotteista tai yksinkertaista, yllättävää tai tuttua. Herkullinen, kaunis ruoka ravitsee myös mielen, Pirjo Toikkanen sanoo tuoreen kirjansa esipuheessa.

Nivalalaislähtöisen Pirjo Toikkasen (o.s. Leppänen) kasvispainotteinen tieto- ja keittokirja Rouva Kasviksen parhaat ilmestyi Otavan kustantama syyskuussa. Satokausien mukaan etenevä kirja sisältää yli sata kasvispainotteista ruokaohjetta ja esittelee yli sata kasvista käyttövinkkeineen.

Ruokatoimittaja, kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen sai lempinimen Rouva Kasvis medialta, kun hän toimi Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkönä 2005–2011.

Osa resepteistä on kasvisruokia, monissa on maitotuotteita, munaa, kalaa tai lihaa. Sopii siis kaikille, jotka haluavat lisätä kasvisten käyttöä tai löytää kasviksille uusia herkullisia käyttötapoja. Kasviksista, sienistä, hedelmistä ja marjoista syntyy pataruokia, keittoja, salaatteja, leipiä, leivonnaisia, jälkiruokia ja liemiä.

Kustakin kasviksesta on käsittelyohjeita, muuntelu- ja käyttövinkkejä. Esimerkiksi suuri lanttu kannattaa paloitella ensin, niin kuoriminen on paljon helpompaa.

Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula kuvaileekin kirjaa klassikoksi jo syntyessään.

Seija Krapu

Julkaisemme kommentit tarkistuksen jälkeen nimimerkillä tai nimellä. Käytämme nimimerkkiä, mikäli se on syötetty. Tarvitsemme nimen toimituksen käyttöön kommentin julkaisemiseksi.